Princes krofne -Cream Puff

00:42:00



"Princes-krofna prijanjala je uz najskriveniju sluzokožu mog nepca, njena senzualna mekoća privijala mi se uz obraze, besramna gipkost odmah ju je zbijala u jednoličnu i glatku smesu koju je slatkoća šećera obogaćivala zrncem savršenstva..." ovako Mjuriel Barberi piše u knjizi "Poslastica" tragajući za jednim zaboravljenim ukusom ...U tom traganju glavni lik knjige Pjer Artan najpoznatiji gastronomski kritičar otkriva mnoštvo uspomena koje ga odvode do spoznaje smisla života.
Ako uživate u ukusima hrane onda će ova knjiga biti vaša himna najukusnijim obedima svetskog glasa.
Ovo je knjiga o najukusnijim poslasticama koje prave bake, o mirisima i prvim ukusima neke hrane a istovremeno je i podsećanje na jedan minuli život i priča o tragičnosti čoveka koji saznaje da će umreti sutra otkrivši da je na putu odrastanja zaboravio na čaroliju istinske sreće.
Možda će vas ova knjiga naterati da osetite onaj neodoljivi ukus detinjstva...Mene jeste ! 
U to ime pravimo PRINCES KROFNE koje podsećaju na ono iskonsko zadovoljstvo deteta u sebi...
Šta nam je potrebno ?
Za testo- 
250 ml vode, 125 ml ulja, malo soli, kašika šećera, 150 gr brašna i 5 jaja.
za krofne
Za fil-
1 celo jaje, 5 žumanaca, 1 l. mleka, 250 gr šećera, 4 vanil šećera,150 gr gustina, 125 gr putera.

250 ml slatke pavlake (mlečne nikako biljna)- kravica + prah šećer
Fil-
Prvo pravimo fil. Jaja razmutiti i dodati 100 ml mleka, dodati gustin i mešati da nema grudvica.




Šećer i vanil šećer pomešati sa ostatkom od 900 ml mleka i staviti da provri. Kad provri mleko sipate na smesu sa jajima i gustinom, nikako obrnuto , vratite na vatru jedno 3 min, svo vreme mešajući mikserom. Kad se zgusne prekrijte providnom folijom ili kesom da se ne uhvati korica i ostavite da se ohladi.
U medjuvremenu ostavite puter na sobnoj temperaturi.
 



Testo-krofne
Da bi napravili testo moramo pomešati vodu, ulje, so i šećer, kad provri sipamo brašno i mešamo da se sjedini. Testo je glatko i poprilično gusto. Kada se prohladi, posle par minuta sipamo jaja (smesu sa jajima podelite na tri puta) , mešamo mikserom da se dobro sjedini. 







U medjuvremenu uključite rernu na 200 C. Na pleh za pečenje stavite pek papir i poslastičarskom kesicom vadite krofne , ukoliko nemate kesu, možete kašičicom. Ja imam neki aparat sa dodacima ( nemam pojma odakle mi , ali služi ). Ispadne otprilike 21-22 krofne od ove smese. Izmedju pravite razmak jer duplo-troduplo narastu. Rernu ne smete otvarati 30-35 min. Hoće da splasnu ako otvarate. Gotove su kad im boja bude rumena, pratite.




Dok se krofne peku, fil vam se prohladio..mikserom umutite puter u fil. U posebnu činiju umutite slatku pavlaku sa malo šećera. Gotove krofne kad se ohlade, presecite i filujte prvo žutim filom pa malo belog, poklopite i pospite prah šećerom. 






Na kraju one izgledaju ovako.





Knjiga se završava ovom rečenicom
-"Nije stvar u tome da se jede , ni da se živi, nego da se zna zašto. U ime oca i sina i princes -krofne, amin. Umirem."

Uživajte u ovom jedinstvenom ukusu domaćih princes krofni ;)
Kako vi pravite princes krofne ? Baš bih volela da čujem po kom raceptu ..












You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.