,

Kineska kuhinja- svinjetina na kineski način

02:13:00




Mogli
bi spremiti kinesku hranu. Ovo nije predlog za nedeljni ručak, verovatno nedeljom kuvate onu "slow food" hranu i skoro ceo dan stojite pored šporeta. 
Ukoliko vam u toku nedelje  treba nešto brzinski, možete pripremiti ovo jelo. Veoma je ukusno, naravno ko voli kinesku hranu.
Ova vrsta hrane podrazumeva veće količine svežeg povrća koje kratkim prženjem gubi mnogo manje hranljivih i korisnih sastojaka u odnosu na onu našu tradicionalnu.
To što mi podrazumevamo pod kineskom kuhinjom je samo mali deo. 
Priprema u home made varijanti se u mnogo čemu razlikuje od onog kako se ta hrana sprema u restoranima.
Kada smo kod kineskih restorana, najbolju hranu sam jela u Holandiji u jednom malom mestu Venlo. Sve posle toga mi je bilo "nije to to" utisak. Što se tiče kuvanja u domaćoj radinosti,ona se u mnogome razlikuje od restoranske- temperatura na kojoj mi pripremamo hranu je daleko niža od one u kineskim restoranima, posuđe se mnogo razlikuje...To je osnovna i veoma bitna razlika. Tako da ono što napravimo može samo da liči. 

Evo predloga, kako da to što napravimo makar malo liči na kinesku hranu:


Za ovo jelo je najbolje ako koristite svinjski file, oko 350 -500 gr, isečen na trakice.

U činiji pripremimo smesu u kojoj će meso da odstoji najmanje sat vremena. Za to vam treba:

  • kašikica senfa,
  • biber i ljuta tucana paprika,
  • kašikica naribanog svežeg đumbira,
  • 2-3 čena belog luka,
  • 4-5 kašike soja sosa,
  • malo gustina

Sve dobro promešate i u to stavite isečeno meso.

U veću šolju (otprilike 2,5 - 3 dl) umutite jednu punu kašiku gustina sa mlakom vodom i soja sosom po ukusu. To ćete kasnije preliti preko mesa i povrća.

Povrće koje stavljam je ono koje trenutno imam, ponekad kupim kineski mix i dodam klice od pasulja, kupus, papriku, šampinjone, beli luk, šargarepu, praziluk...

U zagrejan tiganj -vok, ukoliko nemate vok, možete koristiti dublji tiganj, stavite meso i propržite ga dok ne porumeni, dodajte iseckano povrće i sve zajedno pržite dok povrće ne odmekne. Ovde morate voditi računa da vam sve to ne zagori jer se pravi na najvišoj temperaturi. Na kraju sipajte umućeni gustin.Takođe i količinu soja sosa možete smanjiti ili povećati u zavisnosti od ukusa.


Uz ovo meso i povrće možete da služite pirinadz. Kako ga skuvati a da se ne lepi? Na jednu količinu pirindza ide dve količine vode. Kada provri, smanjite temperaturu, posolite i poklopite. Kuvajte tačno 25 min. i pirinadz je gotov. Probajte, ja pirinadz uvek kuvam na ovaj način i uvek mi uspe.
U poslednje vreme obično ovo kinesko jelo služim sa pirindzanim rezancima-nudlama. 
One se prvo potope u hladnu vodu na nekih 10 min. i posle ih kuvate nekih par minuta.


Uživajte!  Sledeće kinesko jelo koje budemo pravili biće sa piletinom.
Da li volite kinesku kuhinju i kako pravite svoje omiljeno kinesko jelo? Podelite svoj način spremanja u komentaru.


You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.