Libanska kus kus salata sa kopaonickim kozijim sirom

11:44:00

Prvi put sam kus kus probala pre mnogo godina u Tunisu. Od tada je ova namirnica redovno na meniju u mom domu.Posle mnogo eksperimentisanja dosla sam do toga da danas bez problema sama smisljam recepte,i mogu vam reci da se izvrsno slaze uz sve sto stavite. Nekako mi najvise lezi kao salata u kombinaciji sa raznim povrcem. Libanska kuhinja je to podigla na neki visi kulinarski nivo,pa kada pronadjete dobar recept sa tog podrucja sigurno cete uzivati u punoci ukusa. Inace Kus kus poreklom dolazi iz Severne Afrike pa je tako ta namirnica tradicionalno jelo u Maroku, Alziru Tunisu, Egiptu... Kod nas nije postigla popularnost, ali polako se i to mijenja. Mozda  cete se i vi predomisliti pa probati kus kus (ako jos niste) kada saznate da on ne sadrzi holesterol. Danas je vrlo vazno paziti sta unosimo u nas organizam pa je tako ta namirnica savrsen izbor ovih dana kada su nesnosne vrucine.

Kus kus se moze smestiti u red pasti, a ne zitarica kao sto se misli. Sam izgled namirnice tera na takav zakljucak, ali radi se o krupno mlevenoj psenici koja je natopljena slanom vodom, a potom kruznim pokretima gnjecena  izmedju dlanova do oblika kuglice. U S. Africi se proces pravljenja smatra posebnim i on je vazan deo zivota svih stanovnika, još od vremena prvih Berbera koji su u Afriku stigli davno pre Arapa. Stanovnici S. Afrike kus kus upotrebljavaju i u religijske svrhe, a poklanja se i siromasnima kao znak srece za porodicu.
Posto mi je danas stigao i sir sa KOPAONIKA, mladi i stari koziji, setila sam se jedne izuzetne Libanske salate koju sam jednom prilikom pravila za neku proslavu, i pokazala se kao pun pogodak.
Upravo u nju ide stariji koziji sir, ali ukoliko ga nemate mozete ga zameniti sa nekim kravljim, bitno je da bude cvrst, mozda Sjenicki ili neki slican. 
Treba vam 1 plavi patlidzan iseckan na kockice.
Jako je bitno da ga posolite i ostavite nekih 15. minuta da pusti gorcinu. Potom ga isperite osusite papirnim ubrusom i ispecite na ulju-po mogucstvu maslinovom.U toku pecenja ga dobro posolite i pobiberite.
Isecite 3-4 paradajizana sitne kockice, 3 mlada luka na kockice i jedno 300 gr sira na sitnije kockice.
U medjuvremenu spremajte Kus kus.
Ja sam pronasla idealnu meru i uvek mi uspe.
U posudu za kuvanje sipajte 180 ml. vode ,posolite i pustite da prokljuca.
U to uspite 130 gr. Kus kusa i posudu poklopite.Posle 3 do 5 min. dodajte kockicu putera i dobro izmesajte, jako je bitno da nije slepljeno...znaci mora biti rastresito,zrno po zrno.


U posebnu ciniju, sipajte kus kus, preko plavi patlidzan, paradajiz, mladi luk i koziji sir. Pospite obilno sa maslinovim uljem, biber i so po ukusu i salata je gotova.

Moze se koristiti kao samostalan obrok. Mada odlicno se upotpunjuje sa dobrim komadom grilovanog mesa .


You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.