TORTA IZ TIGANJA

07:59:00


Obožavam kolače koji se prave brzo. Moji ukućani svaki dan traže nešto slatko i prava je umetnost napraviti nešto ukusno i kvalitetno, a da sebi olakšaš i da to bude brzo. Nije sve što je brzo i kuso. Videćete u ovom slučaju. Voće možete upotrebiti koje hoćete, ja sam pravila sa kajsijama i breskvama, ali nekako mi ukus najviše odgovara kada napravim sa kruškama. I da, nikako nemojte umesto putera stavljati margarin, puter je ono što daje specifičan i sofisticiran ukus svakoj torti i kolacu. Ja nikad, ali nikad u kolače ne stavljam margarin ...dešavalo mi se da počnem čitati recept i čim vidim da je sastojak margarin, odustanem od pravljenja. Jednom kada naviknete na ukus putera u kolačima, više nećete ni pokušavati da ga menjate. Ovaj lagani kolac idealno ide uz neki sladoled, slag ili voce.

Potrebni sastojci

4-5 vecih  krušaka
125gr. putera
2 solje šećera
4 jaja
1 1/2  šolje brašna
1 pp
1/2  šolje jogurta
1/2 soka od limuna
1 vanil šećer i 1 burbon vanila

Smesa od jaja : šećer i puter umutiti, u to dodati žumanca, brašno, prašak za pecivo i na kraju umućena belanca. 


Na vreo tiganj staviti sećer ( 1 šolju ), kad se počne topiti na to staviti kruške isečene na kriške, malo sačekajte pa u to staviti sok od limuna i 50 gr putera, sačekati  da dobije zlatkastu boju pa sipati vanil šećer i jednu burbon vanilu.

Posle par minuta preko voća preliti smesu od jaja i brašna.
Staviti tiganj u rernu na 170 C da se peče jedno 30-35 min, probosti čačkalicom testo da vidite kad je gotovo.

Bitno je da kad vadite tortu u tanjir, to učinite veoma pažljivo, poklopite sa odgovarajućim tanjirom ili tacnom, okrenete naopačke i prekrijete par minuta sa mokrom kuhinjskom krpom. Mora da se stvori para da torta ispadne cela, u protivnom pola ce vam ostati u tiganju.

Uživajte i javite utiske. Poljubac do sledeceg posta !

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.