Kako raditi od kuće u doba korone - WORK FROM HOME

10:05:00







Drage moje,

 moja prva molba dok pišem ovaj post u doba korone,  je da se fokusirate prvo na sebe i svoju porodicu pa tek onda na posao. Ako ne bude nas neće biti ni posla. 
Okolnosti života su nam nametnule tempo i način rada koji nismo očekivali a po najmanje želeli. 
Odjednom je velika većina nas na neki način primorana na rad od kuće. E to vam je drage moje način rada na osnovu kojeg sam ja funkcionisala od decembra 2017. I svi su mi govorili- "Jaoj blago tebi, to je super :)"
Super je dok se ne suočiš sa tim pa onda vidiš da i nije tako super. 
Znam da za mnoge ovaj "prisilni" rad od kuće i ostajanje u istom predstavlja ogroman zaokret u načinu života. Sve to može biti perfektno odradjeno i sve može savršeno da funkcioniše ali se predhodno treba suočiti sa psihološkim izazovom ovakvog načina rada. Daću vam neke smernice, kojih bi trebalo da se pridržavate kako bi sebi olakšali rad od kuće. 
Ali znajte jedino i osnovno je da-
NA POSLU OD KUĆE STE SAMI !!!



Moj poslovni život imao je do sada dva koloseka. Jedan koji radim i koji je vezan za ovaj blog i freelance je, i drugi koji je bio vezan za firmu u kojoj sam obavljala posao finansijskog i marketing menadzera. Firma je bila distancirana više od 300 km od mene i jedini rad koji je mogao biti je rad na daljinu i od kuće. Iskreno taman kada sam odlučila da je dosta sa tim načinom posla (iz više razloga) , snašlo me je ovo stanje karantina, i ništa se nije promenilo izuzev konstatacije da sam ja dala otkaz i da sam sa sebe skinula teret koji me je već neko vreme pritiskao. 
Reći ću vam šta nikako ne smete da dozvolite kada radite od kuće. Ne smete da budete na raspolaganju 24 časa.
  •  Jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava osoba koja radi od kuće je radno vreme.  To je greška koju sam ja pokušavala konstantno da ispravim, ali nisam uspela do samog kraja. Kada god je bio neki problem u firmi ( ne vezano za doba dana i večeri ) zaposleni su me zvali da im pomognem da reše. Nemojte to da radite, ograničite svoje radno vreme od kuće na isto ono kao kada ste išli na posao u firmu i posle toga se posvetite svojoj porodici. 
  • Kada ustanete, obucite se kao za posao, pravilo je da svako jutro izadjete iz pidžame. Dobro ne morate baš štikle, može malo manje formalno ali rad u pidžami nije dozvoljen. 
  • Sredite prostor u kome radite, ako nemate posebnu sobu ( a bilo bi poželjno) onda bar deo stana u kome radite neka vam bude uredan. I izbegavajte da to bude spavaća soba ako je ikako moguće. 

  • Odredite pauze i pridržavajte ih se. Bilo bi dobro da sa radom počinjete i završavate u isto vreme, isto tako bilo bi dobro i da pauze koristite u isto vreme svaki dan. 
  •  Pokušajte da motivišete sebe nekim malim nagradicama ( tipa kada završim ovaj deo posla počastiću se parčetom torte), jer ćete se radom od kuće svakako susresti sa padom motivacije. Pazite da se nakon ovog perioda izolacije na starom radnom mestu ne pojavite sa dodatnih 10 kg viška :)
  • Očekujte pad koncentracije, kreativnosti posebno, i verovatno će vam faliti komunikacija sa kolegama. Ovo treće možete rešiti telefonskim ili skype pozivima. Koncentraciju morate kontrolisati tako što ćete ukućanima reći da vas ne prekidaju i da poštuju vaše radno vreme (niste dostupni da svakog časa tražite čarapu koja fali ili da im podgrejete jelo kada god požele), što se tiče kreativnosti- morate sami uticati na to. 
  • Morate znati da kada je komunikacija ograničena na mailove i poruke, pogrešno se tumači ton komunikacije i dolazi do nesporazuma , a i nemoguće je kontrolisati produktivnost zaposlenih (ne pitajte me kako znam )
To bi vam bilo ukratko to, osim nekih benefita, tipa uštede u prevozu ja baš nemam neko pozitivno mišljenje o radu od kuće. Izuzela bih ovaj moj deo posla (BLOG), koji radim zato što volim i zato što me to relaksira, oslobadja negativne energije i spašava na neki način..Ali tu ja sama kreiram vreme i količinu posla.  
Kako god bilo, sada kada se raspadaju neke osovine društva i kada nam izgleda da je život zastao, kada svakog trenutka možemo ostati bez važnosti za koje možda ni ne znamo da su važnosti.. kada smo do juče mislili da smo neuništivi a sve oko nas biva uništeno..moramo se prilagoditi situaciji i pokušati izvući najbolje iz cele situacije. 
Ovako moramo jer je to deo lične odgovornosti, smanjiti što više šansu da se virus širi kroz kontakte sa drugim ljudima. Ostanite kod kuće, čuvajte se i radite od kuće u onoj meri u kojoj vam situacija to dozvoljava. Ni milimetar preko toga. Samo nežno prema sebi !!!
Fokusirajte se na sebe i porodicu. 


Kako podnosite rad od kuće u doba korone ???



You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.