,

Malaga Guide

07:24:00


Većina teži mirnom letovanju, organizovanom preko turističke agencije, udobnoj rutini i planiranju života kako bi se svaki vid avanturizma izbegao. A kad malo bolje razmislite, ne postoji ništa što je potpuno bezbedno. Sam život je u velikoj meri avanturizam, zašto onda ne bi smo malo podlegli tajanstvenom šarmu nepoznatog. 
Od nedavno sam u velikoj dilemi da li život preseliti u Toskanu ili Malagu. Ljubitelj toskanskih brda u meni, ima opravdanje da život u Španiji i nije baš na onoj ivici hedonizma koju ja volim kod Italijana... Medjutim, ako bih iskreno, i ne zaostaje mnogo za njima.

Malagu bi onda mogla ostaviti za penziju :) 
Samo razmišljam glasno... 
 
"Za sutra ostavi samo ono što želiš ostaviti nedovršenim, ako umreš” govorio je Pikaso. 
I lepo sam ga poslušala...

Jedan od razloga zašto sam insistirala da posetim Malagu je i da bih videla rodnu kuću genija i  njegov muzej.. Ali Malaga nije samo rodno mesto Pikasa. To je najlepši grad u kom sam bila. I ima najlepšu klimu na svetu. 

Kako najlakše i najjeftinije doći do Malage? 
Istražite sve letove, varijanti je puno, ali ni jedna nije direktna. Ja sam išla preko Budimpešte, Ciriha do Malage. U povratku sam bukirala let Malaga-Cirih -Beograd. U Španiji će vam svakako trebati auto, najbolji način je da ga unapred rezervišete on-line i preuzmete odmah na aerodromu. Lokalne renta-car agencije su mnogo povoljnije u odnosu na poznate svetske. Obavezno uzmite full osiguranje za auto, da ne bi rizikovali. Preko bookinga rezervišite hotel po svom izboru, ima ih mnogo, to sada zavisi od dubine dzepa i toga šta preferirate. Moj izbor je pao na Boutiqe Hotel Holiday Hydros u mestu izmedju Malage i Marbelje. Godinama unazad sam boravila u mnogim hotelima i shvatila da volim manje, luksuznije, dizajnerski opremljene i intimnije hotele, koji po mogućstvu imaju pogled na more.Taj pogled mi je veoma bitan. U životu sve prolazi...Izuzev moje želje da živim na moru. Trudim se da tu želju živim bar tih deset dana, i zbog toga mi je taj pogled bitan. 




#breakfastwithview


Plan je bio da obidjemo sve od Malage do Gibraltara, ali sam se ja zaljubila u Malagu i svaki slobodan trenutak bio je podredjen obilasku ovog grada, sedenju po lokalnim restoranima, degustaciji španskih vina, tapasa..pa onda red umetnosti, i istorije, malo izležavanja na plaži, pa De Jamon ( šunka) za doručak, ručak i večeru... i tako u krug. 
Iskreno, Marbella me je malo razočarala, sve izuzev Puerto Banusa mi je onako obično, ili su moja očekivanja bila prevelika. 
Ali kako bilo, simbol grada je ionako ova luka koja šljašti i poziva na trošenje para. 





U principu, Španija uopšte nije skupa, možete mnogo dobro da jedete za mnogo manje para nego u Beogradu. Pa čak i u Puerto Banusu. 
Nismo poslušali preporuke sa tipadvisera, pronašli smo lokalni kafe ( sa čijeg plafona vise šunke), po svojoj meri, gde se skupljaju lokalci, piju vino i jedu Haaamoon i Čorizo. 







A vino koje uglavnom piju je Cava (penušavac). Kada naručite kafu, konobar će vam doneti iseckano malo šunkice i kobasica da ćapnete.. i neće vam to naplatiti. Ali će vam se to svideti pa ćete sami poručiti još. Ukoliko ne znate koji restoran je dobar, savet je, tamo gde je gužva, mešajte se sa lokalcima. 



Tako smo pronašli Casa de Lola. Nekoliko dana za redom smo se vraćali, dok nismo isprobali ceo meni. 
Na vrhu brda iznad starog dela grada smeštena je tvrdjava Castillo de Gibralfaro i palata Alcazaba. Pogled sa nje na grad je čaroban. 



Ispod Alcazabe je tunel koji vodi do starog dela grada, tačnije samog trga Plaza de la Merced, gde vas u parku na klupi čeka lično Pablo Picasso. Tu sedi, ispred svoje rodne kuće, koja je danas Fundacion Picasso.





 U njoj možete videti neke lične stvari Picassove porodice, par nekih slika, nameštaja, fotografija...





Par uličica dalje je muzej Picassa. Postavka u muzeju nije mnogo velika ali sadrži poprilično zanimljive slike i skulpture iz raznih faza umetnikovog života. 




Morate videti katedralu La Manquita, jednu od najinteresantnijih arhitektonskih zdanja. Jednoruka tako je zovu, ova katedrala je jedan od najboljih primera religijske umetnosti, kombinacija različitih stilova, nastala je na mestu nekadašnje džamije kao simbol pobede hrišćanstva. Nadimak je dobila zbog nedovršenog drugog tornja. Predivna, dominira centrom Malage.



Nemojte preskočiti Plaza de Tores, koju ja nisam imala sreće da vidim iznutra, bila je zatvoreno zbog nekog renoviranja. Mislim da je ova jedna od najvećih korida u Španiji. 


Kada krenete od Malage ka Marbelji, mesta se redjaju jedna za drugim, teško ćete moći da shvatite kada ste izašli iz jednog i ušli u drugo mesto. 
Benalmadena je najlepše "malo" mesto čije se ulice strmo spuštaju ka moru. Na samom vrhu je Pueblo Benalmadena, luxuzno naselje prepuno privatnih hacienda i golf terena. Costa del Sol je raj za golfere, pa je još nazivaju i Costa del Golf. Benalmadena će vam priredjivati stalna iznenadjenja, i kada budete pomislili da ste je obišli i sve videli, iskočiće neki novi trg ili neki novi deo grada. Sve je prepuno palmi, raznog retkog rastinja, i sve je besprekorno čisto. Na obali možete pojesti najbolju paellu sa morskim plodovima ili fresca pesca a kada zadjete u neke od uličica možete naći odlične restorančiće gde spremaju mnogo dobre stekove.


 Još jedna stvar, doživeh i Neblinoso weather, izuzetno iskstvo, magla koja obavije ceo grad i ne vidite prst pred okom. Ova naša je trajala dva dana. To nas nije omelo da uživamo na plaži, izmedju naleta oblaka magle, probijalo se povremeno sunce. 





U pauzi izmedju šunjanja po gradovima, uživala sam izležavajući se na predivnim peščanim plažama, čitajući neku slatku knjigicu o Pikassovom životu- Cooking for Picasso. Španci ustaju veoma kasno, što mi poprilično odgovara, i večeraju veoma kasno, što mi uopšte ne odgovara. Ali brzo se privikneš. 
I brzo ti se Španija uvuče pod kožu...


...Toliko, da se već u nekom od sledećih travel postova čitamo iz Barselone. 

La vida es hermosa !!!
Zar nije ?


You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.