,

๐Ÿ“š๐Ÿ“š๐Ÿ“š PREPORUKA ZA ฤŒITANJE -Moja genijalna prijateljica -Elena Ferante ๐Ÿ“š๐Ÿ“š๐Ÿ“š

02:05:00


Veฤ‡ dugo sam u potrazi za nekom "ลพenskom" knjigom, koja ฤ‡e me prodrmati, vratiti u tinejdzerske i dane detinjstva. 

Onda po preporuci, opet Alis Mariฤ‡, poฤnem da ฤitam "Moju genijalnu prijateljicu" ( L'amica geniale ) od Elene Ferrante i ostanem zaฤudjena tako dobrom analizom ลพenskog prijateljstva u toku celog ลพivota. I prepoznam se, i razmiลกljam o tome da se u ovoj knjizi svaka ลพena moลพe prepoznati. Jer svaka od nas imala je ili joลก uvek ima prijateljicu sa kojom je proลกla sve faze odnosa ลพenskog prijateljstva od oboลพavanja, imitiranja, rivalstva, zavisti i ljubomore pa sve do ljubavi i straha od gubitka...

Inaฤe ovo je prva u nizu od ฤetiri knjige koje nazivaju i NAPULJSKI KVARTET, predivna saga o odrastanju i prijateljstvu dve ลพene koje prolaze zajedno kroz sva ลพivotna doba tokom ลกezdesetak godina   druลพenja. I po svoj prilici su autobiografske. Mnogi ovu sagu porede sa Knausgorovom "Mojom borbom", samo na ลพenski naฤin. Da bi to sa sigurnoลกฤ‡u mogli tvrditi morali bi napraviti ozbiljnu analizu poredjenja ova dva izuzetna dela. 

U Srbiji je od nedavno izaลกao drugi deo Moje genijane prijateljice, pod nazivom -"Priฤao novom imenu", ostaju joลก neobjavljene -Oni koji odlaze i oni koji ostaju:Moja genijalna prijateljica 3, i Priฤe o izgubljenom detetu: Moja genijalna prijateljica 4.

Roman zapoฤinje Lilinim nestankom i odlukom Elene da zapoฤne priฤu o Lilinom i njenom ลพivotu i druลพenju od najranijeg detinjstva. I tako kreฤ‡e priฤa u kojoj ฤ‡ete se naฤ‡i u siromaลกnom Napulju 50 tih godina. Kroz odnos ove dve devojฤice saznajemo kako prijateljstvo raste i kako se gradi, kako ima uspone i padove i kako se mnoge stvari i veลกtine nauฤe kroz neke situacije kroz koje zjedniฤki prolazite...Jedna od njih je kako Elena kaลพe-"Ali tom prilikom nauฤih veลกtinu u kojoj sam kasnije postala odliฤna. Da suzdrลพim oฤajanje, da ga zadrลพim na ivici oฤiju ลกto se cakle..."  ili "ฤŒinjenice koje su iz toga pristekle ubedile su nas da svaku stvar treba uraditi namerno, s predumiลกljajem, tako da se zna ลกta se moลพe oฤekivati..."


Evo ลกta o knjizi kaลพe Alis Mariฤ‡ sa portala www.citajknjigu.com

"Zarazno dobru napuljsku sagu u prvom licu priฤa nam zrela Elena. Ovo je analiza jednog prijateljstva u kojem se svi pomalo prepoznajemo.

Lila i Elena nisu mogle biti razliฤitije, a ipak su bile nerazdvojne i veฤ‡ kao djevojฤice najbolje prijateljice. Koja od nas ne bi mogla ispriฤati sliฤnu priฤu? Ova me je knjiga itekako vratila u djetinjstvo i ลกkolu i pokrenula neku nostalgiju u meni. Koliko sam se puta, ฤitajuฤ‡i u jednom dahu ovu predivnu knjigu, sjetila sliฤnih ili identiฤnih situacija iz moje mladosti. Ah, to prijateljstvo protkano rivalstvom, izdajom, sukobima i pripadanjem je uvijek bilo i bit ฤ‡e vaลพna knjiลพevna tema koja nas sve dotiฤe i potiฤe na razmiลกljanje. Nasluฤ‡uje se prava psiholoลกka studija ลพenskih prijateljskih odnosa. Zato toliko obuzima i privlaฤi. Poput Knausgaarda koji je to uฤinio u muลกkom rodu, Ferrante sliฤno ogoljuje svoj ลพivot i odrastanje u ลพenskom rodu, ali pritom analizira i svijet koji je okruลพuje.

Lila i Elena su ลกest desetljeฤ‡a ostale najbolje prijateljice, a onda je Lila nestala bez traga. To se tek daje naslutiti u prvom poglavlju romana, a kako bismo saznali ลกto se sve dogodilo za njihovog ลกezdesetogodiลกnjeg prijateljstva morat ฤ‡emo saฤekati joลก tri nastavka ove tetralogije. U prvom dijelu, Elena se bavi njihovim zajedniฤkim odrastanjem 50-tih godina, u siromaลกnijem dijelu Napulja , piลกe o djetinjstvu, osnovnoj ลกkoli, gimnaziji i uobiฤajenim radostima i problemima sazrijevanja. Sve je obiljeลพeno neimaลกtinom, svaฤ‘ama susjeda i meฤ‘usobno povezanim obiteljima, masovnim psovanjem i dernjavom. Obitelji su veฤ‡ generacijama u zavadi i nitko ne ลพeli popustiti. Njihovi odnosi su puni strasti i pojaฤanih emocija. Onako kako se to i priliฤi na jugu Italije. U takvom okruลพenju su se susrele Elena i Lila. Elena, kฤ‡i noฤ‡nog portira je samozatajna, plaha, savjesna, pametna i vrijedna. Lila, kฤ‡i postolara je sve obrnuto od Elene – divlja, strastvena, neuhvatljiva i neobjaลกnjivo zarazno privlaฤna. Gdje god se pojavi privlaฤi svu paลพnju.

Lilin otac, postolar svojoj kฤ‡eri uskraฤ‡uje ลกkolovanje iako je veฤ‡ kao djevojฤica promoฤ‡urna i pametna. Tradicionalni patrijahalni stav pobjeฤ‘uje i Lila treba pomagati ocu u postolarskoj radnji a majci u kuฤ‡i sve dok se ne uda. Elena ima viลกe podrลกke od roditelja iako i oni oฤekuju samo najbolje rezultate i ocijene, inaฤe ฤ‡e i njoj biti uskraฤ‡eno daljnje ลกkolovanje.

Djevojฤice odrastaju, postaju djevojke, zaljubljuju se, putevi im se ฤesto razilaze, ponovno sastaju, ali se tako i meฤ‘usobno izgraฤ‘uju. Rivalstvo je stalno prisutno i uvijek pomalo tinja. Kao u svakom odnosu jedna osoba je potฤinjenija od druge. Je li to Lila ili Elena? Koja je bolje proลกla? Koja je imala viลกe sreฤ‡e ili viลกe nesreฤ‡e? Jesu li to razlozi Lilinog nestanka?

Moฤ‡ prijateljstva je opisana na vrlo karizmatiฤan naฤin. U tome je ฤarolija ove sage. Svakog dira u srce. I mene je.

Tko je Elena Ferrante?

Nemamo pojma. Ono ลกto je o ovoj knjiลพevnici poznato je jako, jako malo. Znamo da je Talijanka koja je roฤ‘ena 1943,. I da piลกe pod pseudonimom. Prvi je roman objavila 1992. godine, no javnost nikada nije saznala tko se skriva iza ovog imena. Napisala je desetak romana, a najpoznatiji su „Dani zaborava“(I giorni dell’abbandono). “Napuljski romani” su tetralogija o dvijema prijateljicama iz Napulja koje nastoje izgraditi svoje ลพivote u brutalnoj napuljskoj sredini. Tetralogiju ฤine romani „Moja izvrsna prijateljica“, “ Priฤa o novom imenu“, „Oni koji odlaze i oni koji ostaju“ i „Priฤa o izgubljenom djetetu“ – taj posljednji je nominiran za uglednu talijansku knjiลพevnu nagradu Strega..

Dva su njezina romana ekranizirana.“Uznemirujuฤ‡a ljubav“ (L’amore molesto), ali je ime filma „Nasty Love„ i„Dani zaborava“ kojem nisu promijenili ime.

 „Vjerujem da knjige, jednom kad su napisane, nemaju potrebe za svojim autorima. Ako imaju ลกto poruฤiti, prije ili kasnije, naฤ‡i ฤ‡e svoje ฤitatelje; ako nemaju – neฤ‡e… Osim toga, zar promocija ne koลกta? Bit ฤ‡u autor koji ฤ‡e najmanje koลกtati vaลกu izdavaฤku kuฤ‡u. Poลกtedjet ฤ‡u vas ฤak i svoje prisutnosti“ rekla je Ferrante o svojoj tajnovitosti.

Ipak, opasno se spekulira da je to talijanska prevoditeljica Anita Raja, kฤ‡i ลพidovske Poljakinje i Talijana iz Napulja, roฤ‘ena u Napulju 1953. Novinara koji je „razotkrio“ identitet ลพene koja je ลพeljela pisati, priฤati priฤe i imati mir sada optuลพuju da ฤ‡e, bude li Elena odustala od pisanje, to biti njegova krivnja. A to ฤ‡e tom Claudiu Gattiju teลกko oprostiti milijuni oduลกevljenih ฤitatelja."

Knjigu moลพete kupiti u svim boljim knjiลพarama, inaฤe je u Srbiji izdata od strane izdavaฤke kuฤ‡e BOOKA, ฤije knjige su u veฤ‡ini,na mom spisku -"Ovo moram proฤitati"..



ล ta znam, meni je ovo odliฤna knjiga da poklonite svojoj genijalnoj prijateljici :) 

Da li ste ฤitali neลกto od Elene Ferrante ?



You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.