Tres leches cake (three milks cake)

07:45:00

Kolac o kom vam danas pisem je jedan od najpopularnijih i najprodavanijih kolaca u Meksiku. Sto se tice istorije Tres Leches ,veoma je sporna. Nekoliko zemalja Latinske Amerike tvrde da  su izmislile ovaj kolac, tako da se on cini kao dete koje ima previse oceva. Jedno je sigurno, mogao se videti na tanjirima jos u XIX veku sirom Meksika. Drugi tvrde da su recept izmislile kompanije za proizvodnju kondenzovanog mleka kako bi pouspesile prodaju istog. I stvarno se na konzervama Nestle kondenzovanog mleka u Meksiku pojavio recept za Tres Laches jos davne 1940 g.


Kako god, osnova je jako slicna nasem  kohu, ali se preliva sa tri mleka: sa kondenzovanim  nezasladjenim ,kondenzovanim zasladjenim mlekom  i slatkom  pavlakom. Odozgo ide karamel. Ovo je ipak ukusnija i primamljivija varijanta od koha.Postoje dva nacina na koji se pravi, sa puterom ili bez...Bez putera kolac je vazdusastiji i meksi. 
Recept imam odavno ali mi nije bio zanimljiv za pravljenje, sve dok ga nedavno nisam probala u jednom poznatom beogradskom restoranu. Rekli su mi da je albanski kolac.Saznadoh da je veoma popularan na na jugu Srbije, Kosovu, Crnoj Gori a pogotovo Albaniji... I tako je kolac negde usput, postao albanska tvorevina i karakteristika njihovih poslasticarnica. 

Evo sta vam je potrebno za ovaj bozanstveni kolac:
KORA
8 jaja
8 kasika secera
15 kasika brasna
2 kasike griza
1 prasak za pecivo
2 kasicice ekstrata vanile Dr.Otker

PRELIV 
500 ml slatke pavlake ( nikako biljne,iskljucivo mlecnu ja sam koristila Moja Kravica )
1 l mleka 2,8 ml. masti
300 gr mleka u prahu
3 kasicice ekstrata od vanile 
100 gr secera u prahu

1 pakovanje preliva od karamele

Postupak

Belanca posebno umutiti u slag,polako dodavati secer i mutiti, onda dodavati jedno po jedno zumance.Posebno pomesati suve sastojke( brasno, griz, PP ), u smesu sipati vanil ekstrat, dodati postepeno suve sastojke,lagano mesajuci.Presuti u pleh pouljen i posut brasnom, staviti u pecnicu na 180C  35 min.


Za to vreme u 1/2 l mleka sipajte mleko u prahu i mesajte da nestanu grudvice.
Kad je kolac gotov,prebacite ga na ravnu povrsinu i izbockajte ga sa jedne i druge strane, stapicem za raznjice ili viljuskom.


Dotle ce se kolac vec prohladiti.U pleh u kom se kolac pekao, prospite  oko 300 ml. slatke pavlake, lagano polozite kolac na to.Onda u posudu u kojoj ste izmesali mleko u prahu, dodajte ostatak obicnog mleka i ostatak sl.pavlake, secer i ekstrat od vanile.Polako zalivajte kolac. Cinice vam se da ima previse tecnosti, ali verujte sve upije, kao sundjer.


Prekrijte lepljivom folijom i u frizider na hladjenje, najmanje 3 sata. Kad se dovoljno ohladio, prelite kolac sa karamelom i isecite na kocke.
Ovo mi je sad jedan od omiljenih kolaca za leto, sigurno cu ga vrlo cesto praviti, a verujem i vi...



You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.