I LIKE MACARONS

10:21:00

Prvo skonsi,sad macaronsi...

Nekako mi se ova prica danas sama nametnula .Bila sam u Usce Shopping centru i posle napornog obilaska prodavnica ,sednem u moj mi omiljeni lokal Coffee Room ,sa odlicnom kafom i jos boljim kolacima.I pre nego sam stigla slikati ,pojedem tri macaronsa...popijem kafu i evo me sad kuci da vam ispricam jednu zanimljivu pricicu o ovim bozanstvenim kolacicima za kojima je ceo svet poludeo.
Da li ste znali da "Laduree"-ova luksuzna poslasticarnica u Parizu dnevno proda oko 15000 komada macaronsa?

Ta ista poslasticarnica nalazi se na adresi Ru Rojal 16 u Parizu ,jos od 1862. godine.(zapamtite adresu , jer poseta Parizu ne sme da prodje bez odlaska u ovu poslasticarnicu) 


Osnovao ju je pekar Luj Ernest Ladire,na pocetku je bila pekara,onda je u pozaru izgorela i  1871.godine je ponovo otvorena,lepsa i raskosnija ali ne kao pekara nego kao poslasticarnica.Unuk ovog osnivaca je zasluzan sto je prica sa macaronsima uopste i zapocela.Pjer Desfonten,tako se zvao,modernizovao je stari recept za ove kolacice i osmislio da ih poveze sa nekim kremastim filom.On je otvorio i cajni salon gde su dame iz visokog francuskog drustva dolazile i caskale uz caj i makaronse.Godinama je Laduree bilo omiljeno mesto za okupljanje krema francuskog drustva.1993. godine firma zapada u krizu,ali 2005. godine  se ponovo vraca na trziste ,ojacana sa idejom ekspanzije u svim vecim svetskim metropolama.I od tada je svet skroz poludeo za macaronsima.

Ja ih obozavam ,nosim se idejom da pokusam da ih napravim ,ali nikako da se nateram.Oni moraju da odstoje dva dana pre nego se konzumiraju,jer se jedino tako oseti pravi ukus.Kod mene ne bi mogli da opstanu dva dana.Pojela bi ih odmah pri zavrsetku pravljenja.
Dok ne odem u Pariz i probam one najpoznatije macaronse,uzivam u ovim nasim koje savrseno pravi "Home Made Company "


http://www.hmc.rs/z/  

Sa kojim ukusom je vas omiljeni macarons ?


You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.