,

Weleda-kozmetika koja stvara zadovoljstvo

07:45:00


U poslednje vreme sve je više onih koji žele da koriste prirodnu kozmetiku, da jedu raw, organsku hranu, da usvoje zdrav način života, da se vrate prirodi.. Ono što jedemo važno je isto koliko i ono što nanosimo na našu kožu.

Možemo reći da svako od nas koristi oko desetak različitih proizvoda sa hemikalijama svaki dan. Koža se u ovom slučaju ne ponaša kao barijera nego kao sundjer, upijajući štetne supstance i otrove kojima je svakodnevno izložena. Većina ovih štetnih proizvoda bazirana je na derivatima nafte koje naša koža ne prepoznaje pa oni ostaju odgore dajući privid nege, održavajući prividnu vlažnost u isto vreme zapušavajući pore i slabeći primarnu funkciju kože koja sve manje i manje ima sposobnost da se odupre iritaciji.

Kao uvod u jednu predivnu priču o važnosti onoga šta koristiti a biti 100% siguran da je prirodno i bezbedno za sebe i ljude koje volite je upravo jedno druženje organizovano od strane Weleda Srbija, u jednom lepom  prirodnom ambijentu bašte restorana "Smokvica" na Vračaru ( Beograd).





Neobičnost ovog skupa je bila upravo u tome što je atmosfera bila potpuno neformalna i relaksirajuća, a ulogu upoznavanja sa proizvodima su preuzele moje dve blogokoleginice (Di Golubović i Uncle Abadash) koje su bile u Nemačkoj u poseti Weledinoj fabrici. I bile su na visini zadatka i na divan način su nam prenele svoje utiske .

Već sam nekoliko puta spomenula koliko mi je važna pozadina priče onoga što koristim. Koliko mi je važno kakva je kuhinja u restoranu u kome jedem i ko mi sprema istu tu hranu, toliko mi je važno gde i pod kojim uslovima se pravi i nastaje proizvod koji biram da koristim.

U ovom postu ću vas samo lagano uvesti u svet pravih prirodnih organskih proizvoda kakvi su npr. Weleda, Logona, Dr. Hauschka... i zbog čega je bitno da naučite da prepoznate pravu prirodnu od masovne kozmetike sa "lažnim" deklaracijama...Želim da ne nasedate na marketinške trikove, da pročitate sastav, i tek onda odlučite da li ćete nešto koristiti ili ne.

Šta je pravi prirodni kozmetički proizvod?

-Proizvod koji nastaje od biljaka i minerala koji su gajeni bez hemije, koji se minimalno preradjuju da bi zadržali prirodna svojstva. Zemljište na kojem se gaje te iste biljke nije hemiski tretirano, nema pesticida i veštačkih djubriva. Ne koriste se silikoni, parabeni, parafini, sintetičke boje i veštački mirisi. Pakovanja su biorazgradiva i napravljena da sačuvaju sadržaj bez konzervansa. U ovoj kozmetici kao konzervansi se koriste esencijalna ulja, i biljne kiseline. Mirisi su nešto što će nekog odbiti a nekog privući. Ali kada ih bolje upoznate vrlo lako ćete moći da napravite razliku izmedju njih i onih veštačkih. Mene miris svih Weledinih proizvoda podseća na ono kada se spustite na more pa vas kroz otvoren prozor zapuhne ludi miris prirode, uglavnom iz krša i kamena...ili onaj neodoljivi miris lavande kad vam u misli prizove jedno letnje lenjo veče provedeno na terasi uz šum talasa...Što se tiče sertifikata, prirodna kozmetika u svetu je sertifikovana. To je jako strog proces, u kome je tačno odredjeno koliko nekih tehnoloških procesa sme da ima neka supstanca da bi bila "prirodna". Dakle, morate pratiti sertifikat jer on je dokaz, da li je ono što koristite doista prirodn ili ne.


Prirodna kozmetika je veoma delotvorna ali na duže staze. Izuzev brzog efekta da umiti iritiranu kožu svi ostali efekti su tu da ojačaju u podstaknu prirodni odbrambeni mehanizam vaše kože. 

Weleda postoji od 1921. godine. Od tada se oni drže antropozofskih načela koja su proizašla iz homeopatije. Time se postiže da koža uz pomoć kozmetike napravljene po ovim načelima uči da u harmoniji obavlja svoju funkciju. Koža se  ne posmatra izolovano, nego kao deo našeg bića u celini (duh, duša i telo). To je holistički pristup. Naše lice skriva i izražava misli i emocije. Na njemu se odražava unutrašnje biće i reakcije na stvarnost spoljašnjeg sveta. Više od bilo kog dela tela, lice govori ko smo. S obzirom da je lice toliko povezano s celim našim bićem, nezi kože lica se ne sme pristupiti površno. Upravo se to odnosi na to "holistički".



Zanimljiva činjenica je da se u prelepim bastama u okviru imanja Welede, ljudi koji  brinu o biljkama i neguju vrtove, naravno bez pesticida i veštačkih đubriva, ponašaju na jedan svojstven način. Svi funkcionišu po nekom sistemu sinergije sa prirodom. Kada dođe vreme za berbu u tome učestvuju svi koji rade, svaki cvet se bere ručno. Po mogućnosti, treba biti pozitivno raspoložen kada se diraju biljke. Pa tako oni radnici koji imaju nekih problema u porodici, stres ili neku svadju, oslobodjeni su posla dokle god se ne vrate  u stanje duhovne ravnoteže.
Kada dodjete do saznanja sa koliko ljubavi, pažnje i posvećenosti nastaje svaki od ovih proizvoda, i koliko se računa vodi o svakom koraku u toku nastanka istog tog proizvoda, predpostavljam da ćete se bar zapitati-" Zašto ja ovo ne bih koristila (koristio)? Weleda ima proizvode i za muškarce i to savršene, i svima uveliko poznate proizvode za bebe.


Izbor je lično samo vaš. Volela bih da sam vas bar malo zaintrigirala ovom pričom o nastanku ove kozmetike. U nekom od narednih postova, bavićemo se pojedinim proizvodima brenda WELEDA.
Do tada vas molim da ozbiljno razmislite o onome šta stavljate na svoju kožu.

Da li koristite neki od Weledinih proizvoda i koji ?










You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.