Vojvodjanska Božićna Česnica

02:02:00


"Božićno jutro započinje mešenjem testa za tradicionalnu Česnicu. Veruje se da njeno ime potiče od staroslovenske reči: ČEST (što znači: DEO), jer se pred ručak lomi na delove. U testo se stavlja novčić, koji bi, prema verovanju trebalo da donese sreću onome ko ga nađe u svom delu. Pri lomljenju, svako od prisutnih otkida sebi deo hleba, a jedan deo je ''kućni''. "


Medjutim česnica se pravi na različite načine, može biti i slana i slatka, od kiselog testa ili domaćih kora...

Obično se način pravljenja tradicionalno prenosi sa kolena na koleno. U mojoj kući , kao i u većini vojvodjanskih kuća Česnica se pravi u slatkoj verziji, kao suva pita sa orasima od rastezanih kora. Meni Božićno jutro miriše na orahe i med...Onako kako je pravila moja nana, tako i ja pravim, sa jednom malom izmenom...kore ne rastežem, kolač pravim od kupljenih kora.


Evo i šta nam je potrebno za ovaj tradicionalni kolač:500 gr. tankih kora za baklavu
300-400 gr mlevenih oraha
šećera
400 ml. meda 
malo kisele vode
malo ulja
 novčić

U nauljen pleh redjamo kore, koje posipamo sa mesavinom kisele vode i ulja.
Svaku drugu koru posuti sa šećerom, a svaku sledeću orasima.Izmedju kora ubacite novčić.
Kada je gotovo isecite na kocke i pecite u pećnici na 170 C otprilike pola sata.U medjuvremenu, dok se Česnica peče , zagrejte med.

Topao med prelite preko pečenog kolača i vratite u pećnicu da se još malo dopeče.Naučite svoju decu na nezaboravan miris Božićnog ručka, to će im ostati urezano zauvek...i  u životu kasnije kad odrastu,  trudiće se da održe tu tradiciju.
Kako vi pravite Božićni kolač?


You Might Also Like

1 comments

  1. Dok sam zivela u Vojvodini,imala sam priliku probati nekoliko vrsta Bozicnih cesnica i zaista ostavljaju neki poseban utisak u nama.Odlican post :)

    https://suzastil.blogspot.rs/

    OdgovoriIzbriši

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.