Barcelona Guide

10:04:00






Kuda putovati ? Ići u nepoznato ili se vratiti tamo gde smo nekada bili, da novim očima, sada već mnogo iskusniji, saznamo nešto više.. Barselona, katalonska kraljica, veličanstvene lepote. Ponovo sam je posetila nakon mnogo godina, i opet se nismo skompale.. sa gradovima je isto kao i sa ljudima, kliknete ili ne, na prvi pogled... Ne volim da pišem negativne stvari, ni o kozmetici ni o bilo čemu. Pišem samo o onome što mi se izuzetno svidja. O Barseloni, što se tiče mesta koja bi trebalo da vidite, hotela u kojima bi trebali da odsednete, hrani, i Špancima imam samo pozitivnih komentara, ali postoji nešto što može da vam se desi i da vam taj dogadjaj dominantno iskroji sliku i utisak pa da više nikada ne poželite da se nadjete u ovom gradu.
 Barselona slovi za jedan od gradova u kome su vam velike šanse da budete opljačkani. Nikako ne nosite sa sobom pasoše, sve pare i kartice. Imaćete velikih poteškoća da se vratite kući ukoliko vas pokradu sa tim stvarčicama. Katalonska kraljica će možda ojačati vaš avanturistički duh pa ćete posle posete ovom gradu slobodno moći da se prijavite na Surviver. Španci imaju veliki problem sa Rumunima i Marokancima, koji organizovano konstantno pljačkaju turiste. I policija uopšte ne reaguje, kažu da ne mogu da se izbore sa tim problemom.
Kako mi se ovakva neprijatnost desila, sve slike koje su bile predvidjene za ovaj post su mi nestale sa ukradenim telefonom, moraćete se zadovoljiti sa onim manje lepim koje su mi preostale. 
Naravno nije sve tako crno, Barselono ima šta da pruži. 
Prošetajte glavnom gradskom štraftom La Rambla, negde na sredini čete naći La Boqueria- gradsku pijacu koju stavljam na listu "top 5" najlepših pijaca koje sam videla. Reka ljudi koja se tiska izmedju zadivljujućih tezgi prepunih svakojakog voća, morskih plodova i začina sa svih krajeva sveta... Naručite svežu ribu da vam je spreme, tu pred vama, dok vi sedite za šankom improvizovanog bara. Odlična preporuka da jedan ručak obavite baš ovde.
























Možete krenuti na dole prema Kolumbu i Marini, ili na suprotnu stranu ka unutrašnjosti grada i prošetati izmedju dva Gaudijeva remek dela, Case Battlo i La Pedrere.



 Ostaćete bez daha ispred obe. Put vas vodi kroz Passeig de Gracia elitnu aveniju sa mnoštvom brendiranih prodavnica, vinoteka i tapas barova. Kroz Barselonu se možete kretati Metroom, koji je fantastično povezan sa svim delovima grada. Ukoliko vam je to komplikovano, uzmite taksi jer neka mesta su poprilično udaljena za pešačenje. 

















Idite do Sagrada Familije, za nju ste svakako čuli, pa ukoliko se niste slikali ispred iste- kao i da niste bili u Barseloni.








Posetu Parku Guelj (Park Guell) - još jednom Gaudijevom remek delu, ostavite za sutra,  sigurno će vam trebati dobrih pola dana da ga obidjete. Obavezno idite do Barselonete, gradske plaže, popite neko piće u nekom od barova na obali i uživajte uz šum talasa. Ovog puta sam ostala bez posete muzeju svetog trojstva španske umetnosti- Huan Miro, Salvador Dali i naravno Pikaso. Brdo Montjuic će isto sačekati neki bolji tajming. Bilo je planirano ali je ostavljeno za neki drugi put, ako se odlučim da ponovo dodjem u Barselonu. Kada dodjete u neki grad, ne treba samo da jurite od znamenitosti do znamenitosti, treba malo zastati, udahnuti grad i atmosferu, sesti na miru popiti po koje piće, osluškivati lokalno stanovništvo, ćaskati u prolazu i  saživeti se sa svim što te okružuje...Jedino tako ćete osetiti puls grada i doživeti ga na pravi način.

Moj domaćin je bio lanac H10 hotela



Koji god hotel iz ove grupacije da izaberete, nećete se pokajati. 
Hotel u kome sam boravila je mali gradski hotel sa 4 *. Na odličnoj lokaciji, dobrom povezanošću sa Metroom, i poprilično blizu svim bitnim lokalitetima za obilazak. Hotel Itaca pripada lancu butique hotela  H10 koji u svom sastavu imaju popriličan broj odličnih hotela u mnogim gradovima. Sobe su lepe, prostrane, čiste, a osoblje je susretljivo i veoma ljubazno

  

 

 




 Iako smo stigli u 03:00 posle ponoći u sobi nas je sačekao ohladjen šampanjac. To je baš lep gest od menadžmenta hotela, stvarno su me prijatno iznenadili. Hvalaaaa :) Muchas Gracias :)



Što se tiče doručka, on je svakako bitan, ujutro kada ustanete, doručkujete, uzmete mapu i krenete u istraživanje grada. U ovom hotelu , doručak je bio savršen, sa velikim izborom hrane, voća, i kolača...



Sa ovoliko slika, dolazimo do zaključka da ona priča o tome kako mi i nije baš prijala Barselona, nije skroz tačna.
 Svi nemili dogadjaji su tu da nas nečemu nauče.
Pa, onda u to ime "Salute" !!!



Jeste li Vi bili u Barseloni, šta je vaš najveći utisak ?
 








You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.