,

Koliko zaista volite sebe ?

02:48:00

Koliko puta ste u poslednje vreme čuli da morate da volite sebe
Da li verujete u to, da ako dovoljno volite sebe možete i druge da volite a isto tako da očekujete da vas drugi vole ... ??? 

Ljubav prema sebi nije sebičnost, nije uobraženost i arogancija... 
Voleti sebe znači prvenstveno poznavati sebe, voditi računa o sebi, preuzimati odgovornost za sebe i poštovati sebe.

 Koliko sve ove navedene stvari primenjujete na sebi?
 
Hajde da krenemo od toga koliko poznajete sebe. Često se nalazimo u rascepu izmedju onog što smo i što želimo da budemo. I baš zbog toga sebi zadamo nerealne ciljeve i nerealne zadatke. Zbog takvih stvari, i nerealnih očekivanja često izgubimo sebe i posle izvesnog vremena shvatimo da smo duboko nesrećni i nezadovoljni životom... 
Prvo i najbitnije jeste da nekako pokušate da osetite ljubav prema sebi i da počnete da prihvatate sebe onakvim kakvi ste zaista.

Evo nekih smernica:

PRIHVATITE SEBE- Niko nije savršen, pokušajte da prihvatite sebe sa svim svojim manama i vrlinama. Sa svim svojim uspesima i neuspesima. Morate da priznate sebi da niste savršeni ...pa šta, ni svet nije savršen. A ako želite da promenite nešto kod sebe, samo napred, ali nemojte da dozvolite da vas to zaustavi u tome da sebe prihvatite takvim kakvi jeste.

PUSTITE PROŠLOST- Ovo je novi dan i ovo što se dešava je sada. Bez obzira na traumatska iskustva koja imate iz prošlosti, pokušajte da ih ostavite tamo gde im je mesto. Izvucite lekciju iz toga i krenite dalje. Čeka vas sjajna budućnost.

 PRESTANITE DA KRITIKUJETE SEBE- Naučite biti nežni prema sebi. Ako ste naučili da budete previše kritički postavljeni prema svemu što radite ovo će verovatno biti jedan od težih zadataka za vas.Ovaj način ophodjenja prema sebi je jako kontraproduktivan i strašno teško možete izgraditi samopoštovanje prema sebi se kritikujete stalno. Prestanite odmah, prestanite tako što čim krenete da mislite kritički, pomisliti na neku pozitivnu stvar koju ste uradili ili na neku pozitivnu osobinu koju posedujete. 

 BUDITE ISKRENI- Budite iskreni prema svemu što osećate. Naravno da treba da budete iskreni i prema drugima , ali ovde je reč o vama. Znači ako osećate tugu, pustite to osećanje iz sebe i prihvatite ga. Prihvaćanje onoga kako se osećate , a ne uskraćivanje osećaja, je prvi korak ka poboljšanju. 

PRIHVATITE KOMPLIMENTE- Ovo mi je uvek bilo teško da prevazidjem. Znate ono kada vam neko kaže- Jaoj što si lepa danas!.. Vi na to verovatno (kao i ja) pokušate da se opravdate- Pa i nisam baš, uh jako ..itd.. Umesto toga recite samo HVALA!!! Ako vam neko da kompliment, prihvatite ga. 

NAPRAVITE SPISAK SVOJIH VRLINA- Hajde na papir odmah zapišite 10. stvari u kojima ste dobri. Videćete da ćete se osećatibolje u svom telu. 

 NAUČITE NEŠTO NOVO-Radite uvek na sebi. Trudite se da proširite svoje znanje i veštine. Pročitajte neku dobru knjigu, završite neki on line kurs, počnite da se bavite nekim hobijem... Videćete koliko ove stvari utiču na samopouzdanje i samopoštovanje. 

 BRINITE SE ZA SVOJE ZDRAVLJE- Ophodite se prema svom telu s ljubavlju, negujte se, vežbajte, hranite se zdravo, pokušajte da izbacite loše navike i pokušajte da dovoljno spavate.

 VERUJTE U SEBE- I na kraju verujte da imate mogućnost da napravite promene koje želite i budite sigurni da ćete dobiti uspeh i sreću koju zaslužujete.


You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.