,

Buongiorno Italia con caffè ristretto - I deo

04:49:00

Da li može da se voli nešto što se ne poznaje, a da se pri tom u sudaru sa stvarnošću ne doživi razočarenje?

Eto, Italiju svi vole. 
Možda je više vole oni koji nikad nisu bili tamo i koji je uopšte ne poznaju...I ti imaju najmanje izgleda da se razočaraju. 
Jer Italija su ustvari svi oni klišei koji je prate.
Postoji 1001 razlog da prešpartate celu "čizmu", nećete pogrešiti bilo šta da izaberete, praktično na svakom koraku kroz Italiju čovek ima šta da vidi.
Ovaj put idemo u Toskanu...Od Toskane zastaje dah.
Sećate li se filma "Under the Tuscan sun"? Posle iznenadnog raspada naizgled srecnog braka lepa spisateljica na preporuku svoje prijateljice doktorke odlazi na oporavak u Toskanu. Na deset dana. Kliše ove melodrame je da ona tamo ostaje do kraja života. Od takvog klišea ni ja nikad ne bih pobegla. 


Scarlino

Kada se popnete u neki od mnogih skrivenih gradića u brdima, pogled koji se širi sa njegovog brda je upravo slika Toskane iz časopisa i reklama. Pitomi brežuljci, čempresi, borovi, kućice crvenih krovova, secesijske vile. I putevi...Zavijeni putevi koji lutaju ka jugu. Ustvari to je sve ono što očekujete od italijanskih srednjovekovnih gradića. Utvrdjene zidine na vrhu brda, uske kamene ulice, polumračne taverne, trgovi sa fontanama i cvećem, drvene žaluzine...Trenutak zaustavljen u vremenu.


Zanimljivo je koliko samo Italijani opušteno žive. Lakoću življenja, u svoj svojoj punoći osetila sam ovde. U jednom malom restoranu, za jednim stolom, sa čašom vina u ruci, sa pogledom na Toskanska polja i svu lepotu koja me okružuje..Sedim i uživam..i mogla bih tako satima...

Toskana je totalni poraz mog kulinarstva, a skoro pola života sam mislila da super kuvam. Čežnja za gastronomskim avanturama je posebna vrsta pohlepe. Ovde u potpunosti možete utoliti tu glad i do besvesti zlostavljati svoje telo pastama, picama,ribom, sirevima, vinom...A kakvo je Tirensko more? Predivno, pretoplo, kao nekakve terme, mogla bih satima ostati u vodi. Plaže su duge, beskrajne, peščane, zapljuskuju ih ogromni talasi, i konstantno duva vetar, pa su idealno stecište raznih zaludjenka windsurfinga, puštanja zmajeva- kitesurfinga i svih onih predivnih igrica na talasima...


Grosseto, grad kao svaki u ovoj oblasti, prebogat ostacima istorije i kulture, stil života na ivici hedonizma, piće, zabava i hrana su uvek prva opcija...Brige ostaju sutra, ili nekom drugom...Ja ga pamtim po najskupljoj kafi koju sam popila. Vodite računa gde sedate da popijete i pojedete nešto, u Italiji će vam naplatiti sto u bašti, escajg po osobi... da ne bude posle, nisam vam rekla.


Grosseto
Moja Toscana se ove godine svela na oblast Grosseto i najdivniju Firencu, nisam obišla ni trećinu onoga što sam želela..u drugom delu ovog posta ćemo obići Firencu a meni ostaje da se nadam da ću osvanuti jednog jutra na trgu Siene, piti  caffe ristretto u praznoj bašti nekog kafića i blenuti u fasadu Duoma dok mi se u nos zavlači miris svežih kroasana iz obližnje pekare... Čekaju me još Pienza, Lucca,  San Gimignano, Montalcino, Montepulciano, Terme di Saturnia...

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.